sobota 6. júna 2015

My trip to Paris, Oxford & London (Part 1)


Po poslednom riadnom príspevku spred dvoch mesiacov sa opäť hlásim.
Ospravedlňovať sa už nemá význam a stále je to o tom istom. Asi neviem dodržať slovo.
Stále je tu mnoho vecí, ktoré musím urobiť, stále sa nútim do činností, ktoré ma bavia, ale na ktoré už bohužiaľ nemám toľko času. 
Mučivé posledné dni školy, venovanie sa rodine, samej sebe, plánovanie leta, vybavovanie brigády. Nejde to tak ľahko, ako by ste si mysleli.
Sľúbiť viem, ale ako to dodržať, aby zo mňa vôbec niečo zostalo?
Možno sú to len výhovorky, ale ja sa snažím.

Preto som si dnes sadla za notebook, ktorý ani nie je môj a začala premýšľať. Čo robiť?
Vôbec netuším.
_________________________________________

Dosť vykecávania, tento príspevok má aj svoj názov. Dopredu upozorňujem, že bude dlhýýýýýýý.

27.4. - 1.5.
5 dňový výlet, ktorý nakoniec skončil ako trojdňový + 2 dni ukrutného cestovania v najnepohodlnejšom autobuse na svete.
Dajme tomu, že to bol školský výlet, na ktorom sa zúčastnilo viacero ľudí zo stredných a základných škôl zo Slovenska aj ČR s cieľom navštíviť Paríž, Oxford a vysnívaný Londýn.
Odchádzali sme v pondelok ráno zo stanice a vydali sa na únavnú cestu do metropoly Francúzka a mesta módy.
Paríž bol naozaj krásny, ale popravde neučaroval mi ako Anglicko.

Po dni strávenom v autobuse sme vystúpili pár metrov od Notre Damu, čo je jedna z najslávnejších katedrál v Paríži. V tejto krásnej katedrále sa odohrával dej známeho románu Chrám Matky Božej. 

    

Ďalej sme pomedzi úzke uličky prešli po typických parížskych štvrtiach a prechádzali okolo fakúlt najznámejších Parížskych vysokých škôl.


Naša "drahá" sprievodkyňa zaviedla naše kroky aj do nádherných luxemburských záhrad, ktoré mi dosť pripomínali Schonbrunn (neviem, či som to dobre napísala :D) vo Viedni.








Ďalšou zaujímavosťou, ktorú som navštívila bol most lásky, o ktorom všetci určite niečo viete.
Je to ten, na ktorý si pár dá zámok a tým pádom spečatia svoj vzťah a ten im vydrží.
Ani neviete ako veľmi som vtedy chcela svoju polovičku držať za ruku a dať tam ten svoj.
Ale ako iste viete, kvôli statike, ktorú toľké množstvo zámkov a ich váha narúša sa vyhlásil nový zákon (?), kde sa pripínanie zámkov na tento most zakazuje.
Samozrejme, niektorí ho aj tak porušujú, alebo si proste na svoje zámky našli iný most alebo iné miesto.




Keďže bol deň našej návštevy utorok a v utorok je Louvre z pravidla zatvorený ostali nám oči pre plač. Rada si vychutnám umenie a na pohyblivé oči Mony Lisy a ostatné krásne diela som sa naozaj tešila. Bohužiaľ sme si areál prešli len z vonkajšej strany a pohli sa ďalej.

   





Menšou prechádzkou cez rôzne krásne parky, úzke uličky a niektoré pre mňa nie tak zaujímavé pamiatky (medzi ktoré patrilo vojenské múzeum, hlavné air služby atď.) sa pomaly dostávame k hlavnému bodu.


K Parížu neodmysliteľne patrí aj Eiffelova veža. Cesta za ňou bola ubíjajúca, ale stála za to. Jedno malé upozornenie, NIKDY, naozaj NIKDY si nedávajte jedlo pod Eiffelovkou. Jedna bageta tam stála 6-7€ a k tomu bola odporná a studená. That's all.
Vedeli ste o tom, že Eiffelovka mala najprv stáť v Budapešti, ale že ju nakoniec odmietli a tak ju premiestnili do Paríža, kde sa mala stať predmetom nejakej výstavy a potom znova zbúrať?
Lenže francúzom sa natoľko zapáčila, že si ju nechali?
Tak už viete. 
Tá vec je neskutočne veľká. Dostala som sa až na tretie poschodie, čo je to najvyššie a verte mi, že 380 metrov nie je tak málo, ako by sa zdalo. Viac vám asi povedia fotky, ktoré sú najprv spod nej, potom z druhého poschodia a nakoniec z tretieho.












Posledným zážitkom v meste lásky, módy a mnohých iných vecí som absolvovala plavbu po Seine, ktorá mi prakticky ukázala všetko, čo som za celý deň videla len z pohodlnejšej perspektívy.

Od Eiffelovky cez všetky mosty, uličky, múzeá, v ktorých som ani nebola až po Notre Dame a späť k Eiffelovke. Páčil sa mi hlavne pohľad na všetkých tých ľudí, ktorí nesedeli doma, ale trávili svoj voľný čas vonku (všimnite si hlavne toho polonahého uja, ktorý bude na fotke). Nemali problém využiť skejtácke parky, cross parkourové parky, rôzne atrakcie či iba kľudné posedenie v partii s pivom v ruke.





Ten ujo :D :D :D 


Keďže sa to trošku viac pretiahlo a nečakala som, že to bude tak dlhé, tak tento článok delím na dve možno tri časti. 
Z Paríža sme sa šli ubytovať na hotel F1, ktorý bol asi hodinku a pol od hlavného mesta a čo sa dialo potom sa dozviete najbližšie.. (nesľubujem kedy)
Ciao Paris!



















1 komentár:

  1. Salancíík..Úžasný, doufám, že jsi si to užila, tak jako i já před 2 lety :) A také děkuji za krásné připomenutí Paříže a doufám, že brzo i Londýna ;) A nestresuj se, kdy přidáš další část příběhu nebo článku, až bude tak bude..užívej krásného počasí a nadcházejícího léta! ;))

    OdpovedaťOdstrániť